Skip to contentSkip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ιστορικό – Ιδρυτές

Ιστορικό ΣΕΔ – Ιδρυτικά Μέλη

Στις αρχές Μαρτίου του 2000, μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες δημιουργίας Συλλόγου Επενδυτών και με πρωτοβουλία των κ.κ.  Χαράλαμπου Εγγλέζου, Δημήτρη Γονιδάκη, Μιχάλη Σολωμακάκη και Γιώργου Κουμπάρου, ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια δημιουργίας Συλλόγου και στις 4 Μαρτίου 2000, σε σύσκεψη που έγινε στο ξενοδοχείο President,στην οποία συμμετείχαν επενδυτές από προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας Συλλόγου που δεν ευδοκίμησαν, συγκροτήθηκε η πρώτη 9 μελής  Οργανωτική Επιτροπή, με την εξής σύνθεση:

Πρόεδρος: Δημήτρης Γονιδάκης

Α! Αντιπρόεδρος: Γιάννης Ηλιόπουλος

Β! Αντιπρόεδρος: Πέτρος Λάζος

Γεν. Γραμματέας: Χαράλαμπος Εγγλέζος

Ειδ. Γραμματέας: Εύα Μιχαλοπούλου

Ταμίας: Γιώργος Κουμπάρος

Κοσμήτορας: Μιχάλης Σολωμακάκης

Μέλη: Θεόδωρος Καστρινός, Χρήστος Γυαλίδης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε και η Ελένη Χίμου.

Έγινε συζήτηση πάνω στους σκοπούς και τους στόχους του υπό ίδρυση Συλλόγου, αποφασίστηκε να γίνει ψηφοφορία μέσω internet για την ονομασία και έγινε μία πρώτη προσέγγιση στο καταστατικό.

Η Οργανωτική Επιτροπή κινήθηκε με γοργούς ρυθμούς και αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την ονομασία και επιλέχθηκε  το όνομα: “Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου-ΣΕΔ”, το οποίο είχε προτείνει ο Γιώργος Οικονομόπουλος,  συντάχθηκε το καταστατικό, από τον τότε Γεν.Γραμματέα  Χαράλαμπο Εγγλέζο και στις 18 Μαρτίου 2000 έγινε στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς», η Ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, με τη συμμετοχή 57 ιδρυτικών μελών που υπέγραψαν και τις σχετικές αιτήσεις εγγραφής.

Στη συνέλευση αυτή εγκρίθηκε το όνομα και το καταστατικό στο σύνολο του και εκλέχθηκε η πρώτη διοίκηση, η οποία ήταν η έως τότε Οργανωτική Επιτροπή.

Τα 57 ιδρυτικά μέλη ήταν τα εξής:

(Με αλφαβητική σειρά)

1. Απέργης Μάρκος

3. Βαρατάσης Κώνσταντίνος

4. Βεζιρίδης Σάββας

5. Βουγάς Γεώργιος

6. Γεωργιάδης Κωνσταντίνος

7. Γεωργίου Ευάγγελος

8. Γονιδάκης Δημήτριος

9. Γρυπάρης Σπύρος

10. Δεβλέτογλου Διογένης

11. Διαμαντής Ανδρέας

12. Εγγλέζος Χαράλαμπος

13. Ελευθερίου Αλέξανδρος

14. Ζερβός  Ιωάννης

15. Θλιμμένου Δήμητρα

16. Καλλής Πέτρος

17. Καπετανάκης Γεώργιος

18. Καρζής Στέφανος

19. Κασσελίδης Δημήτριος

20. Καστρινός Θεόδωρος

21. Κατσιούφης Γεώργιος

22. Κόκκορης Θεόδωρος

23. Κολυδάς Θεόδωρος

24. Κουμπάρος Γεώργιος

25. Κυλίτης Κωνσταντίνος

26. Λαζαράκου Ελένη

27. Λάζος Πέτρος

28. Λαός Παναγιώτης

29. Λεοντόπουλος Όθων

30. Μαρκοπούλου Στυλιανή

31. Μεσσάδος Κωνσταντίνος

32. Μικεδάκης Ανδρέας

33. Μιχαλαριάς Παναγιώτης

34. Μουδάτσος Αντώνιος

35. Μπούχαλης Δημήτριος

36. Μπουχώρης Πέτρος

37. Ξύδης Χρήστος

38. Οικονομόπουλος Γεώργιος

39. Παναγόπουλος Νικόλαος-Πέτρος

40. Πανόπουλος Βασίλης

41. Παπαδάκης Κωνσταντίνος

42. Παπαδημητρίου Μιχάλης

43. Παπαδόπουλος Αναστάσιος

44. Παπαδοπούλου Λουίζα-Μαγδαληνή

45. Παπανικολάου Γεώργιος

46. Σαλαμούρας Κωνσταντίνος

47. Σιώζος Θεοχάρης

48. Σκλαβούνος Αριστοτέλης

49. Σκόνδρα Μαρία

50. Σκουρλής Αθανάσιος

51. Σολωμακάκης Μιχάλης

52. Σφαρνάς Νικόλαος

53. Σωτηράκος Κωνσταντίνος

54. Τασόπουλος Γεώργιος

55. Τρούπης Αθανάσιος

56. Χατζηδάκης Μάνος

57. Χίμου Ελένη

Η νέα Διοίκηση συνεδρίασε αρκετές φορές, τις περισσότερες ανοιχτά με τη συμμετοχή και άλλων μελών του Συλλόγου.

Η πρώτη διευρυμένη σύσκεψη έγινε στις 20 Απριλίου 2000 στο ξενοδοχείο Divani στο Καβούρι, με συμμετοχή πολλών μελών και φίλων του ΣΕΔ.

Στις 5 Ιουνίου 2000 κατετέθη στο Πρωτοδικείο Αθηνών, από τον Δικηγόρο κ. Τάσο Σαρτζή, η αίτηση για την έγκριση του καταστατικού και την νομιμοποίηση του ΣΕΔ, με τον ορισμό της διοίκησης που προτάθηκε από την Ιδρυτική Γενική Συνέλευση.

Στις 25 Ιουνίου 2000, στα πλαίσια του Money Show, έγινε στο ξενοδοχείο Μ.  Βρετάνια η πρώτη εκδήλωση του ΣΕΔ, με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή κ. Νίκο Κανελλόπουλο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που έφτιαξε το σύστημα ΟΑΣΗΣ και ανέλυσε λεπτομερώς τις δυνατότητες του συστήματος.

Τέλος στις 9 Οκτωβρίου 2000, το πρωτοδικείο Αθηνών, ενέκρινε το καταστατικό στο σύνολό του, νομιμοποίησε τον ΣΕΔ, με την 4651/9-10-2000 απόφαση του και διόρισε επίσημα πλέον τη Διοίκηση που είχε εκλεγεί από την Ιδρυτική Γενική Συνέλευση με Πρόεδρο τον Δημήτρη Γονιδάκη και Γεν. Γραμματέα τον Χαράλαμπο Εγγλέζο.

Από τις 8 Ιανουαρίου 2001, με την εκλογή του Χαράλαμπου Εγγλέζου στη θέση του Προέδρου, ο ΣΕΔ ξεκινάει πλέον και επίσημα την δραστηριότητά του, αρχικά με Θεματικές Συζητήσεις στο διαδίκτυο, οι οποίες έγιναν ένας πολύ πετυχημένος θεσμός εκείνη την εποχή.

Στις 22 Οκτωβρίου 2001 ο ΣΕΔ διοργανώνει το πρώτο Συνέδριο μέσω φωνητικού προγράμματος στο διαδίκτυο με κεντρικό ομιλητή τον τότε Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Δρ. Παναγιώτη Αλεξάκη.

Στις 30 Νοεμβρίου 2002, ο ΣΕΔ διοργανώνει το 1ο Επενδυτικό & Χρηματιστηριακό Συνέδριο που έγινε ποτέ στη χώρα μας, υπό την αιγίδα του Χ.Α. και με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Παράλληλα ο ΣΕΔ καθιερώνει τον θεσμό της Ανοιχτής Επιστολής και κάνει πολλές παρεμβάσεις στην Κεφαλαιαγορά, πολλές από τις οποίες έχουν μείνει ιστορικές, όπως για παράδειγμα η παρέμβαση για την εξαγορά της Financbank από την Εθνική Τράπεζα, η οποία οδήγησε σε πρόστιμο που επέβαλλε η Ε.Κ. στην ΕΤΕ για πρώτη φορά στην ιστορία του Χ.Α.

Η αρχική ονομασία του ΣΕΔ ήταν: “Σύλλογος Επενδυτών Διαδικτύου-ΣΕΔ”. Αργότερα και με ομόφωνη απόφαση της Γεν. Συνέλευσης της 9ης Φεβρουαρίου 2003, η οποία εγκρίθηκε με την 5147/11-8-2003 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, η ονομασία, μετά από πρόταση του Προέδρου,  τροποποιήθηκε σε: “Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου- ΣΕΔ”.

Στη Συνέλευση αυτή εγκρίθηκε για πρώτη φορά ο Εσωτερικός Κανονισμός του ΣΕΔ, τον οποίο συνέταξε ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Εγγλέζος, έγινε τροποποίηση του καταστατικού και, μετά από πρόταση του Προέδρου, καθιερώθηκε ομόφωνα το“Ασυμβίβαστο”, μεταξύ των επαγγελματιών της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και των μελών του Δ.Σ. του ΣΕΔ. Οι επαγγελματίες της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, μπορούν να εγγράφονται μέλη του ΣΕΔ, να συμμετέχουν στις Επιτροπές και σε άλλα όργανα, όχι όμως και στο 11μελές Δ.Σ. σαν τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη.

Στις αρχές του 2004 ο ΣΕΔ εφαρμόζει για πρώτη φορά στη χώρα μας τον Μετοχικό Ακτιβισμό και πραγματοποιεί το πρώτο “Οδοιπορικό” στις Γενικές Συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών, από την εμπειρία του οποίου διατυπώνει σημαντικές προτάσεις για τη λειτουργία της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς τις οποίες καταθέτει στις εποπτικές αρχές. Πολλές από εκείνες τις προτάσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Παράλληλα οι παρεμβάσεις στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, συνεχίζονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση όλα αυτά τα χρόνια, με προτάσεις προς τις αρχές και την πολιτεία, καταγγελίες καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους κυρίως εισηγμένων εταιρειών, αλλά και επιβράβευση των καλών πρακτικών, όπως  η χρηστή Εταιρική Διακυβέρνηση, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η αειφόρος ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα με τον Μετοχικό Ακτιβισμό, τις παρεμβάσεις στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά και τις προτάσεις προς τις αρχές, ο ΣΕΔ

διοργανώνει δεκάδες εκδηλώσεις ενημέρωσης των επενδυτών (Ημερίδες-Συνέδρια-Παρουσιάσεις-Σεμινάρια), είτε μέσω διαδικτύου, είτε εκ του φυσικού.

Αποκορύφωμα όλων αυτών των εκδηλώσεων είναι το Ετήσιο Επενδυτικό & Χρηματιστηριακό Συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι φορείς της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστηριακές και εισηγμένες εταιρείες, αλλά και Οικονομικά Πανεπιστήμια, με σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη και σφαιρική ενημέρωση, αλλά και τη βελτίωση του επιπέδου επενδυτικής παιδείας των Ελλήνων Επενδυτών.

Επιστέγασμα όλης αυτής της δραστηριότητας, ήταν η αναγνώριση του ΣΕΔ από τη Βουλή των Ελλήνων το Μάρτιο του 2009, όταν με νόμο του κράτους συνεστήθη η Συμβουλευτική Επιτροπή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία συμμετέχουν 6 φορείς μεταξύ των οποίων και ο ΣΕΔ. Οι άλλοι φορείς που συμμετέχουν είναι οι: ΣΜΕΧΑ, ΕΝΕΙΣΕΤ, ΕΘΕ, ΕΕΤ και ΣΕΔΥΚΑ.

Είναι η πρώτη φορά στην 135ετή ιστορία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που ένας Σύνδεσμος Ιδιωτών Επενδυτών, δηλαδή μια Ένωση Μετόχων, αναγνωρίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων, σαν εκπρόσωπος των Ιδιωτών Επενδυτών στη χώρα μας.

Η πρώτη δεκαετία της ζωής του ΣΕΔ ήταν αναμφίβολα ιδιαίτερα πετυχημένη και με πλούσια δραστηριότητα σε όλους τους τομείς.

Στη δεύτερη δεκαετία προσβλέπουμε στην ακόμα μεγαλύτερη παρεμβατικότητα του ΣΕΔ στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, με προτάσεις προς τις αρχές μέσω της συμμετοχής πλέον στην Συμβουλευτική Επιτροπή, ακόμα περισσότερες και αυστηρότερες καταγγελίες καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους κυρίως των εισηγμένων εταιρειών, πάντα όμως τεκμηριωμένες και επαρκώς δικαιολογημένες.

Πρόθεση μας είναι να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της Επενδυτικής Παιδείας με σκοπό την απόκτηση επαρκών γνώσεων, αλλά και επενδυτικής συνείδησης εκ μέρους των Ελλήνων επενδυτών.

Ο ΣΕΔ λειτουργεί σαν μια ανοιχτή κοινωνία και όλες οι επιστολές, προτάσεις ή παρεμβάσεις του, τίθενται προς διαβούλευση σε ένα διευρυμένο όργανο που συμμετέχουν σε εσωτερική λίστα επικοινωνίας, όχι μόνο τα 11 τακτικά μέλη του Δ.Σ., αλλά και οι αναπληρωματικοί, η Ελεγκτική Επιτροπή, το Πειθαρχικό Συμβούλιο και αρκετά μέλη που είναι πάντα κοντά μας και ενδιαφέρονται πραγματικά για τον ΣΕΔ.

(Σύνολο περίπου 40 άτομα)

Ο μεγάλος στόχος του ΣΕΔ είναι πάντα η θεσμοθέτηση του Μετοχικού Ακτιβισμού σαν το κυριότερο εργαλείο αυτορρύθμισης, που θα οδηγήσει στην ουσιαστική αναβάθμιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.