FORUM

FORUM ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Συζήτηση για τις επενδύσεις και την Κεφαλαιαγορά
#215
Βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, για όσες τουλάχιστον εισηγμένες δημοσιεύουν, με την μέχρι στιγμής εικόνα να κρίνεται ικανοποιητική.

Στα τέλη της εβδομάδας που μας πέρασε, μίας από τις εισηγμένες που ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ήταν αυτή του ΟΤΕ.

Παρακάτω θα δούμε τι έδειξε το τρίτο τρίμηνο, και γιατί ο προβληματισμός παραμένει;

Το τρίτο τρίμηνο

Για το τρίτο τρίμηνο, η εισηγμένη κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών, αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA, με το περιθώριο αυτού όμως να διαμορφώνεται στο 41,2% από 42,4% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, και με την καθαρή κερδοφορία να ενισχύεται κατά 36%.

1

Οριακή μείωση κατέγραψαν οι ελεύθερες ταμειακές ροές, με αυτές να διαμορφώνονται στα 411,1 εκατ. ευρώ από 413,2 εκατ. ευρώ, με τον μακροπρόθεσμο δανεισμό να ανέρχεται στις 30/09/2025 στα 350,0 εκατ. ευρώ από 848,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/2024, με ένα μεγάλο μέρος όμως αυτού να γίνεται βραχυπρόθεσμος (499,2 εκατ.) επηρεάζοντας αρνητικά το κεφάλαιο κίνησης.

Έντονος παραμένει ο προβληματισμός για το κεφάλαιο κίνησης (βλ. εδώ), καθώς παραμένει αρνητικό (-872,8 εκατ. ευρώ, με το Working Capital ratio να διαμορφώνεται στο 0,59), όπως αρνητικό ήταν και για το πρώτο εξάμηνο του έτους (-459,4 εκατ. ευρώ), και για το πρώτο τρίμηνο του έτους (-254,0 εκατ. ευρώ), αλλά και για την οικονομική χρήση του 2024 (374,8 εκατ. ευρώ), με τον δείκτη φερεγγυότητας να ανέρχεται στο 43,69% και τον συντελεστή μόχλευσης στο 25,13%.

Σε συνέχεια πώλησης της TKRM την 1η Οκτωβρίου 2025, ο ΟΤΕ προσάρμοσε τις αμοιβές προς τους Μετόχους, ώστε να αντανακλούν τον πραγματικό αντίκτυπο στις ετήσιες Ελεύθερες Ταμειακές Ροές. Κατόπιν ολοκλήρωσης της πώλησης, ο ΟΤΕ θα διανείμει €40 εκατ. στους μετόχους ως έκτακτο μέρισμα, που αντιστοιχεί σε €0,10 ανά μετοχή. Το έκτακτο μέρισμα θα προσαυξηθεί αναλόγως για τις ίδιες μετοχές που θα κατέχει η Εταιρεία κατά την ημερομηνία αποκοπής και οι οποίες δεν δικαιούνται μερίσματα. Η καταβολή του έκτακτου μερίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 30 Δεκεμβρίου 2025.

Προοπτικές

Για το υπόλοιπο του έτους, ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να διατηρήσει την ηγετική του θέση στην αγορά και να επιτύχει τους στρατηγικούς του στόχους, χάρη στις διαρκείς επενδύσεις σε κορυφαία δίκτυα και ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών σε σταθερή, κινητή, ευρυζωνικότητα, τηλεόραση και συνδυαστικά πακέτα. αμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυναμική της αγοράς, ο Όμιλος ΟΤΕ αναμένει ανάπτυξη, η οποία θα υποστηριχθεί από τη μετάβαση σε FTTH, τη νέα λύση FWA, την επέκταση των τηλεοπτικών υπηρεσιών και των ενισχυμένων μέτρων κατά της πειρατείας. O OTE διαθέτει μακράν το μεγαλύτερο δίκτυο και έως το τέλος του 2025, στοχεύει να φέρει το FTTH σε περίπου 2,1 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και σε περίπου 3,5 εκατομμύρια μέχρι το 2030, σε συνέχεια της συμφωνίας για το UFBB. Στην κινητή επεκτείνει περαιτέρω την κάλυψη του 5G Stand-Alone (SA), διατηρώντας το ξεκάθαρο προβάδισμά του στα δίκτυα κινητής. Η ανάπτυξη στην κινητή ενισχύεται από την ισχυρή πελατειακή βάση και τις πρωτοβουλίες για τη μετάβαση των πελατών σε υπηρεσίες υψηλότερης αξίας, ενώ και στα συμβόλαια συνεχίζεται η θετική δυναμική. Στον τομέα ICT, ο ΟΤΕ συνεχίζει να επωφελείται από την αυξανόμενη ψηφιακοποίηση της χώρας, ενώ στις υπηρεσίες χονδρικής, παρά τις προκλήσεις, οι συμφωνίες χονδρικής FTTH διευκολύνουν τη μετάβαση σε υπηρεσίες οπτικών ινών και την αξιοποίηση των επενδύσεων. Με δέσμευση για παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, κορυφαία δίκτυα και έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ο ΟΤΕ συνεχίζει να δημιουργεί αξία για τους πελάτες του και την οικονομία.

Στόχοι 2025

Μετά την πώληση της TELEKOM ROMANIA MOBILE (TKRM), η εταιρεία αναπροσάρμοσε τους στόχους της για το 2025, ώστε να αντικατοπτρίζουν προβλέψεις μόνο για την Ελλάδα:

• Ελεύθερες Ταμειακές Ροές (FCF): Ο ΟΤΕ αναμένει για το 2025 ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους €530 εκατ. περίπου
• Επενδύσεις (CAPEX): Οι επενδύσεις για το 2025 αναμένονται περίπου στα €600 εκατ. καθώς η Εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη της υποδομής FTTH και την αύξηση της κάλυψης του δικτύου 5G Stand Alone (SA) στο οποίο βασίζεται η υπηρεσία Fixed Wireless Access (FWA).
• Προσαρμοσμένο EBITDA (AL): O OTE εκτιμά ότι το EBITDA θα αυξηθεί κατά περίπου 2%, καθώς αναμένει ισχυρές επιδόσεις στις κύριες υπηρεσίες (κινητή, ευρυζωνικές υπηρεσίες και τηλεόραση), σε συνδυασμό με αποτελεσματική διαχείριση του κόστους σε διάφορους τομείς

Διαγραμματική εικόνα

Η μετοχή μετά την πρόσφατη υποχώρηση της καταβάλλει προσπάθεια να κινηθεί ανοδικά, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 16,97 ευρώ (σημαντική) και την στήριξη στα 16,57 ευρώ με την επόμενη στα 16,13 ευρώ, με τις εκροές να συνεχίζονται.

Η προσοχή εστιάζεται κυρίως, στο εάν θα καταφέρει η μετοχή αυτή την φορά να διασπάσει την σημαντική αντίσταση των 16,97 ευρώ ή όχι,

Απόδοση μηνός +5,26%
Απόδοση 3μηνου +3,94%
Απόδοση 6μηνου -2,81%
Απόδοση από 1/1 +11,69%
Απόδοση 52 εβδομάδων +12,53%

Μέγιστη τιμή 52 εβδ. 17,89 ευρώ
Ελάχιστη τιμή 52 εβδ. 14,08 ευρώ

Ιδία Κεφάλαια: 2,05 δισ. ευρώ (οικονομικά στοιχεία χρήσης α΄ εξαμήνου 2025)

BV 5,16

P/BV 3,22

P/Ettm 12,42

EV/EBITDAttm* 5,34

EV/Sales* 2,86

Καθαρός Δανεισμός/EBITDAttm* 0,50

Ελεύθερες ταμειακές ροές: 411,1 εκατ. ευρώ την οικονομική χρήση του α΄ εξαμήνου του 2025 από 413,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2024.

Ξένα/Ιδία 1,50

ROE +23,77%

ROA +9,52%

Δείκτης Φερεγγυότητας* 43,69%

Συντελεστής Μόχλευσης* 25,13%

FCF Yield* 6,12%

Working Capital ratio* 0,59

Κεφαλαιοποίηση: 6,71 δισ. ευρώ

*ROA: Η απόδοση περιουσιακών στοιχείων (ROA) μετρά πόσο αποτελεσματική είναι η διοίκηση μιας εταιρείας στη δημιουργία κέρδους από τα συνολικά περιουσιακά της στοιχεία στον ισολογισμό της. Το ROA εμφανίζεται ως ποσοστό και όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η διοίκηση μιας εταιρείας στη διαχείριση του ισολογισμού της για τη δημιουργία κερδών.

*FCF Yield: Όσο χαμηλότερος είναι ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης, τόσο λιγότερο ελκυστική είναι η μετοχή μιας εταιρείας, διότι οι επενδυτές βάζουν χρήματα στην εταιρεία αλλά δεν λαμβάνουν πολύ καλή απόδοση ως αντάλλαγμα. Αντίθετα, όσο υψηλότερος είναι ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης, τόσο πιο ελκυστική είναι η μετοχή μιας εταιρείας, καθώς αυτή δημιουργεί αρκετά μετρητά ώστε να ικανοποιήσει εύκολα το χρέος της, όπως κι άλλες υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένου και την πληρωμή μερισμάτων.

*Working Capital ratio: Ο δείκτης κεφαλαίου κίνησης είναι ένα γενικό μέτρο για τον υπολογισμό της ρευστότητας μιας εταιρείας. Υπολογίζεται διαιρώντας το κυκλοφορούν ενεργητικό με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ένας καλός δείκτης κεφαλαίου κίνησης συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2,0. Δείκτες μικρότεροι του ενός υποδηλώνουν δυνητικά μελλοντικά προβλήματα ρευστότητας.

*Συντελεστής Μόχλευσης: Καθαρός Δανεισμός (συμπεριλαμβανομένου των μισθώσεων)/Συνολικά Απασχολούμενα Κεφάλαια (Καθαρός Δανεισμός + Ιδία Κεφάλαια)

*Δείκτης Φερεγγυότητας είναι η ικανότητα μιας εταιρείας να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις, κυρίως σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Όσο μεγαλύτερος ο εν λόγω δείκτης, τόσο περισσότερο μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η εταιρεία.

*EV/EBITDA: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της αξίας μιας εταιρείας με βάση τα EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων, και αποσβέσεων). Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμοδείκτης EV/EBITDA τόσο υπερτιμημένη μπορεί να θεωρηθεί μια εταιρεία, ενώ όσο χαμηλότερος τόσο υποτιμημένη (κάτω του 8x).

*EV/Sales: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης αποτυπώνει την αξία μιας επιχείρησης με βάση τις πωλήσεις της. Όσο χαμηλότερος είναι ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης τόσο πιο υποτιμημένη θεωρείται η εταιρεία. Ένας υψηλός δείκτης EV/Sales, μπορεί να σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι μελλοντικές πωλήσεις θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ ένας χαμηλός δείκτης EV/Sales ότι οι μελλοντικές προοπτικές των πωλήσεων δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Συνήθως ο αριθμοδείκτης EV/Sales κινείται μεταξύ του 1x και του 3x.

*Καθαρός Δανεισμός/EBITDA: Ο εν λόγω αριθμοδείκτης δείχνει πόσα χρόνια θα χρειαζόταν μια εταιρεία να αποπληρώσει το χρέος της εάν το καθαρό χρέος και το EBITDA διατηρούνταν σταθερά. Επίσης, λαμβάνει υπόψιν την ικανότητα μιας εταιρείας να μειώσει το χρέος της, Ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης, συνήθως όταν είναι υψηλότερος του 4 αποτελεί προειδοποίηση, κι αυτό διότι μια εταιρεία είναι λιγότερο πιθανό να είναι σε θέση να διαχειριστεί το χρέος της, και συνεπώς λιγότερο πιθανό να αναλάβει επιπλέον χρέος που απαιτείται για την ανάπτυξη της.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΔ