Skip to contentSkip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Λήξη Προγράμματος Γεν. Συνελεύσεων 2021


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 

websitewww.sed.gre-mailinfo@sed.gr

Αθήνα 2 Αυγούστου 2021


Από την Γεν. Συνέλευση του ΟΤΕ το 2019: Ο Πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ,
με τον Πρόεδρο του ΣΕΔ, Μπάμπη Εγγλέζο, και την ομάδα φοιτητών που παρακολούθησαν τη Γεν. Συνέλευση


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Άλλο ένα «Πρόγραμμα Παρακολούθησης Γεν. Συνελεύσεων Εισηγμένων Εταιρειών», το 7ο κατά σειρά, που διοργάνωσε ο ΣΕΔ υπό την αιγίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, έφτασε στο τέλος του, με τη Γεν. Συνέλευση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, που έγινε την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.

Εφέτος, τόσο τα Σεμινάρια Χρηματιστηριακής Παιδείας που διοργανώσαμε, όσο και οι Γεν. Συνελεύσεις των εταιρειών που παρακολουθήσαμε μετά από απόφαση του ΔΣ του ΣΕΔ, ήταν όλα μέσω διαδικτύου, λόγω των μέτρων για την πανδημία του covid 19
Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο καθώς περισσότεροι από 300 φοιτητές και φοιτήτριες δήλωσαν συμμετοχή, από όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια και από πολλές περιοχές της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι το ότι από εφέτος συμμετέχει στις δράσεις μας και το Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου, από την Κύπρο, με το οποίο υπογράψαμε και μνημόνιο συνεργασίας. Ήταν το 5ο μνημόνιο συνεργασίας με Ελληνικό Πανεπιστήμιο, μετά τα, ΠΑΠΕΙ, ΕΚΠΑ, ΠΑΔΑ και ΠΑΝΤΕΙΟ.

Έγιναν συνολικά Δεκαπέντε (15) Σεμινάρια Χρηματιστηριακής Παιδείας, στα οποία ξεκινήσαμε από τις βασικές χρηματιστηριακές έννοιες, όπως οι βασικοί φορείς της Κεφαλαιαγοράς και η αποστολή του καθενός, η διοργάνωση των Γεν. Συνελεύσεων των εταιρειών και πως γίνονται οι ψηφοφορίες και η λήψη των αποφάσεων και συνεχίσαμε με πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως είναι οι Χρηματιστηριακοί Δείκτες και η χρησιμότητα τους, η Εταιρική Διακυβέρνηση, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ο Εσωτερικός Έλεγχος, η παρακολούθηση των Ισολογισμών των εταιρειών από τη σκοπιά του επενδυτή, τα Εταιρικά Ομόλογα, τα ΜΟΔ, η Θεμελιώδης Ανάλυση των εταιρειών, η Τεχνική Ανάλυση των μετοχών κλπ

Επίσης παρουσιάσαμε μερικά από τα επαγγέλματα της Κεφαλαιαγοράς, όπως Χρηματιστηριακός Αναλυτής, Εσωτερικός Ελεγκτής, Ορκωτός Ελεγκτής, IRO κλπ και δώσαμε οδηγίες για το πως μπορούν οι φοιτητές να προετοιμασθούν καλύτερα, για να ασχοληθούν με αυτά, όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Παράλληλα με τα σεμινάρια ξεκίνησαν και οι Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών, τις οποίες παρακολουθήσαμε αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Παρακολουθήσαμε τις Γεν. Συνελεύσεις των παρακάτω εταιρειών, με χρονολογική σειρά: ΤΙΤΑΝ (18/5), ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (21/5), ΕΧΑΕ (31/5), ΕΝΤΕRSOFT (3/6), ΙΝΤΕΡΚΟ (7/6),ΠΛΑΙΣΙΟ (8/6), ΟΤΕ (9/6), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (15/6), JUMBO (15/6), ΟΠΑΠ (17/6), ΦΟΥΡΛΗΣ (18/6), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (22/6), ΠΕΙΡΑΙΩΣ HOLDINGS (22/6), ΤΕΝΕΡΓΑ (23/6), ΛΑΜΔΑ (23/6), ΟΛΘ (23/6), ΔΕΗ (24/6), ΑΒΑΞ (24/6), ΕΥΔΑΠ (25/6), ΕΛΠΕ (30/6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1/7), ΟΛΠ (15/7), AEGEAN (15/6), ALPHA HOLDINGS (22/7), EUROBANK HOLDINGS (23/7) και EΘΝΙΚΗ TΡΑΠΕΖΑ (30/7)
Ευχαριστούμε θερμά τις διοικήσεις όλων των παραπάνω εταιρειών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και δέχθηκαν οι φοιτητές και φοιτήτριες των Ελληνικών Πανεπιστημίων να παρακολουθήσουν τις ετήσιες απολογιστικές Γεν. Συνελεύσεις των εταιρειών τους, με σκοπό να αποκτήσουν μία ανεκτίμητη εμπειρία που δεν διδάσκεται σε κανένα Πανεπιστήμιο του κόσμου!

Ευχαριστούμε επίσης όλους όσους συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στο Πρόγραμμα, τους καθηγητές των Ελληνικών ΑΕΙ, τους επαγγελματίες της Κεφαλαιαγοράς και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΔ, που δίδαξαν στα σεμινάρια, τους χορηγούς μας, (Χρηματιστήριο Αθηνών, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ, KnR), που για άλλη μία χρονιά στήριξαν αυτή την επίπονη, αλλά τόσο δημιουργική προσπάθεια, τα παιδιά της Γραμματείας του ΣΕΔ, που υποστήριξαν όλη αυτή τη δράση (και συνεχίζουν να την υποστηρίζουν) και τους καθηγητές και καθηγήτριες των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Κολεγίων, που μας έστειλαν για άλλη μια χρονιά τους φοιτητές τους.
Κυρίως όμως, εγώ προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, και με τα νιάτα και τον ενθουσιασμό τους, κατάφεραν να το φέρουν σε πέρας, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία όπως η φετινή.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα συσταθεί ομάδα, από καθηγητές, τελειόφοιτους φοιτητές και μέλη του ΔΣ του ΣΕΔ, η οποία θα επεξεργαστεί τις απαντήσεις των φοιτητών στα ερωτηματολόγια και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα στο 19ο Συνέδριο του ΣΕΔ, το οποίο θα γίνει και εφέτος διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Webex, σε τρεις φάσεις:
22 Οκτωβρίου η 1η Προσυνεδριακή Ημερίδα, αφιερωμένη στην Τεχνιτή Νοημοσύνη και τις εφαρμογές της,
-19 Νοεμβρίου, η 2η Προσυνεδριακή Ημερίδα αφιερωμένη στην Εταιρική Διακυβέρνηση

κσι στην εφαρμογή του ν.4706/2020, από τις εισηγμένες εταιρείες,
-17 Δεκεμβρίου, το κυρίως Συνέδριο, αφιερωμένο στα 145 χρόνια του Χρηματιστηρίου Αθηνών (1876-2021)
,
όπου και θα παρουσιαστούν και τα συμπεράσματα από το «Πρόγραμμα Γεν. Συνελεύσεων Εισ. Εταιρειών 2021».

Τέλος οι εργασίες των φοιτητών, πάνω σε εταιρείες του Ελληνικού Χρηματιστήριου, θα παρουσιαστούν στο Ηλεκτρονικό Περιοδικό του ΣΕΔ, που θα κυκλοφορήσει μέσα στον Αύγουστο.

Στόχος μας είναι το Πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου και να έχει όλο και μεγαλύτερη διείσδυση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προς όφελος τόσο των φοιτητών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων όπως γίνεται επί εφτά συνεχόμενα χρόνια, από το 2015 μέχρι σήμερα.
Όλοι όσοι το έχουν παρακολουθήσει, έχουν αναγνωρίσει τη μεγάλη του χρησιμότητα, διότι εκτός από τις ανεκτίμητες γνώσεις που προσφέρει στους φοιτητές και στους επενδυτές που το παρακολουθούν, αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό τη διοργάνωση των Γεν. Συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών και συμβάλει τα μέγιστα στην άνοδο του επιπέδου Επενδυτικής Παιδείας στη χώρα μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Μπάμπης Εγγλέζος
Πρόεδρος του ΣΕΔ