Skip to contentSkip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ΛΗΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΕΝ.ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ 2019-ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΔ

      
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 

websitewww.sed.gr       e-mailinfo@sed.gr

Αθήνα 1η Αυγούστου 2019

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΕΙΣΗΓΜΈΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 2019

Απολογιστικό σημείωμα, από τον Πρόεδρο του ΣΕΔ, Μπάμπη Εγγλέζο

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με την Γεν. Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, που έγινε την Τετάρτη 31/7/2019, και μετά από ένα 7μηνο «Μαραθώνιο» το «Πρόγραμμα Παρακολούθησης Γεν. Συνελεύσεων Εισηγμένων Εταιρειών 2019» έφτασε στο τέλος του.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου, με ημερίδα που έγινε στο Caravel και συνεχίστηκε όλο το 7μηνο, με πολλές δράσεις.
Αναφέρω μερικές:
Έγιναν 12 σεμινάρια ενημέρωσης των φοιτητών, με διάφορα θέματα όπως:
-Βασικές χρηματιστηριακές έννοιες και ορισμοί.
-Πώς πρέπει να παρακολουθούμε και να μελετάμε μια εισηγμένη εταιρεία
-Τι πρέπει να προσέχουμε σε κάθε Γεν. Συνέλευση και πώς να αξιολογούμε την Εταιρική Διακυβέρνηση, το management, τα οικονομικά στοιχεία και τις προοπτικές της εταιρείας, την παρουσία των μελών του ΔΣ στη Γεν. Συνέλευση και την επαρκή και σφαιρική ενημέρωση των μετόχων, από τη διοίκηση της εταιρείας.
-Την σωστή ενημέρωση της ιστοσελίδας της εταιρείας ώστε να είναι φιλική προς τους μετόχους.
-Τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και τον απολογισμό της εταιρείας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
-Την σωστή διοργάνωση της Γεν. Συνέλευσης και τη διευκόλυνση των μετόχων, ώστε να συμμετέχουν σε αυτήν, αλλά και να μπορούν να συμμετέχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες Γεν. Συνελεύσεις εισηγμένων εταιρειών.
-Και πολλά άλλα στοιχεία όπως, ΑΜΚ και ΜΟΔ, εφ’ όσον υπάρχουν, την πορεία και την εμπορευσιμότητα της μετοχής, τη μερισματική πολιτική κλπ, τα οποία οι φοιτητές αποτυπώνουν και αξιολογούν με τις απαντήσεις τους στο Ερωτηματολόγιο, που συμπληρώνουν μετά από κάθε Γεν. Συνέλευση.
Στα σεμινάρια αυτά διδάξαμε, εγώ και οι Αντιπρόεδροι του ΣΕΔ, Βαγγέλης Νταγκουνάκης, Γιώργος Κουμπάρος και Νίκος Οικονομόπουλος.

Παράλληλα με τα σεμινάρια, έγιναν παρουσιάσεις του Προγράμματος σε 4 Πανεπιστήμια και ένα Κολέγιο,(Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Πανεπιστήμιο Πειραιώς-ΕΚΠΑ Οικονομικό τμήμα,Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής-Γαλλικό Κολέγιο IdEF), με σκοπό τη μεγαλύτερη προβολή του προγράμματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες, χωρίστηκαν σε ομάδες των 3-5 ατόμων και η κάθε ομάδα ανέλαβε να εκπονήσει εργασία για μία από τις 27 εισηγμένες εταιρείες, που παρακολουθήσαμε τις Γεν. Συνελεύσεις τους,  με τις οδηγίες που έλαβαν στα σεμινάρια.
Ήδη 15 από αυτές τις εργασίες δημοσιεύθηκαν στο 13ο τεύχος του Ηλεκτρονικού Περιοδικού του ΣΕΔ, με τα ονόματα των φοιτητών που τις εκπόνησαν.

Επίσης, έχει συσταθεί από το ΔΣ του ΣΕΔ, ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον Γεν. Γραμματέα του Συνδέσμου καθηγητή χρηματοοικονομικών Δρ. Ανδρέα Κουτούπη, η οποία θα επεξεργαστεί τις απαντήσεις στα Ερωτηματολόγια και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα, στο 17ο Επενδυτικό & Χρηματιστηριακό Συνέδριο του ΣΕΔ, που θα γίνει το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ.
Την όλη επίβλεψη του Προγράμματος είχε η Επιτροπή Προεδρείου του ΣΕΔ, αποτελούμενη από εμένα, τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Κουμπάρο και τον Γεν. Γραμματέα, Ανδρέα Κουτούπη.

Εκ μέρους του ΔΣ του ΣΕΔ, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Παρακολούθησης Γεν. Συνελεύσεων Εισηγμένων εταιρειών 2019:
-Τα μέλη του ΔΣ και των επιτροπών του ΣΕΔ, που εργάστηκαν για άλλη μια χρονιά με συνέπεια για την ολοκλήρωση του Προγράμματος.
-Τις εισηγμένες εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και δέχονται με προθυμία τους φοιτητές στην τακτική Γενική τους Συνέλευση.
-Τους Προέδρους, Διευθύνοντες Συμβούλους και άλλα κορυφαία στελέχη των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών, που ευχαρίστως δέχονται να φωτογραφηθούν με τους φοιτητές στο τέλος της κάθε Γεν. Συνέλευσης.
-Τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών, τον ΟΛΠ, τον όμιλο ΤΙΤΑΝ και την ALPHA BANK, που για άλλη μια χρονιά στήριξαν την προσπάθεια μας.
-Τον Όμιλο ξενοδοχείων ΗΛΕΚΤΡΑ που, μέσω του Αντιπροέδρου του ΣΕΔ Γιώργου Κουμπάρου ο οποίος είναι αναπληρωτής διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, μας διαθέτει τις υπέροχες αίθουσες, με άψογη εξυπηρέτηση.
-Τους αγαπητούς κ.κ. Καθηγητές και Καθηγήτριες των Ελληνικών Πανεπιστημίων, οι οποίοι ενθαρρύνουν και προτρέπουν τους φοιτητές να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και μάλιστα αρκετοί έχουν καθιερώσει bonus βαθμολογίας!
-Τέλος θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που έχουν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό το πρόγραμμα, το οποίο κάθε χρόνο διευρύνεται και έχει όλο και μεγαλύτερη διείσδυση στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Κολέγια.
-Τα δελτία τύπου των Γεν. Συνελεύσεων, με αναμνηστικές φωτογραφίες, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΕΔ, στην ενότητα: “ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ” και στην υπο-ενότητα “Γεν. Συνελεύσεις Εισηγμένων”

Το Πρόγραμμα αυτό αναγνωρίσθηκε σαν ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ σε πρόσφατο διεθνές Συνέδριο που έγινε στην Ιταλία, και ήδη αρκετοί ευρωπαϊκοί φορείς μας ζήτησαν να τους παρουσιάσουμε τη μεθοδολογία που ακολουθούμε.

Πρόθεση μας είναι το Πρόγραμμα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και να βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο, με σκοπό να γίνει ένας μόνιμος θεσμός, ο οποίος θα συνδέει την Ακαδημαϊκή κοινότητα και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, με τις επιχειρήσεις, την αγορά και την πραγματική οικονομία.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Δύο φωτογραφίες, από την εναρκτήρια ημερίδα στο Caravel, 20/1/2019

Από την κεντρική Ημερίδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, 15/5/2019

Από την Γεν. Συνέλευση του ΟΠΑΠ 22/5/2019

Από την Γεν. Συνέλευση του ΟΛΠ, στο Χ.Α., 28/6/2019

Η…υπογραφή στο βιβλίο επισκεπτών του Χ.Α., 15/5/2019

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Μπάμπης Εγγλέζος
Πρόεδρος του ΣΕΔ