Skip to contentSkip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ΛΗΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ 2020



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς 

websitewww.sed.gr       e-mailinfo@sed.gr

Αθήνα 2 Αυγούστου 2020

Από το 1ο Σεμινάριο που έγινε με φυσική παρουσία, 26/2/2020, στο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Άλλο ένα «Πρόγραμμα Παρακολούθησης Γεν. Συνελεύσεων Εισηγμένων-Ανωνύμων Εταιρειών», το 6ο κατά σειρά, έφτασε στο τέλος του, με τη Γεν. Συνέλευση της ALPHA BANK, που έγινε την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020.

Όταν στις 19 Ιανουαρίου, στην πίτα του ΣΕΔ, εξήγγειλα το πρόγραμμα του 2020, κανείς δεν φανταζόταν πως θα εξελιχθεί με την έλευση του Κορωνοϊού και την εξάπλωση της πανδημίας.
Εφέτος είχαμε ακόμη μεγαλύτερη διάδοση του προγράμματος, με τη συμμετοχή του ΑΠΘ, αλλά και του Μητροπολιτικού Κολεγίου με συνέπεια κάθε χρόνο να έχουμε συμμετοχές όλο και περισσοτέρων φοιτητών και φοιτητριών καθώς, όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας, αναγνωρίζουν την τεράστια σημασία του Προγράμματος, με αποτέλεσμα την όλο και μεγαλύτερη διείσδυση του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο καθώς περισσότεροι από 250 φοιτητές και φοιτήτριες δήλωσαν συμμετοχή, από όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια και από πολλές περιοχές της χώρας.

Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία των συμμετοχών και η οργάνωση των ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινήσαμε τα «Σεμινάρια Χρηματιστηριακής Παιδείας», με σκοπό να μπορούν οι φοιτητές να παρακολουθούν τις Γεν. Συνελεύσεις των εταιρειών και να καταλαβαίνουν τα τεκταινόμενα σε αυτές.
Το πρώτο σεμινάριο (φωτο) έγινε με φυσική παρουσία στις 26 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ…Από εκεί και πέρα όμως και μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, όλα τα υπόλοιπα σεμινάρια, καθώς και η παρακολούθηση των Γεν. Συνελεύσεων, έγιναν αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Έγιναν συνολικά είκοσι (20) Σεμινάρια Χρηματιστηριακής Παιδείας, στα οποία ξεκινήσαμε από τις βασικές χρηματιστηριακές έννοιες, όπως οι βασικοί φορείς της Κεφαλαιαγοράς και η αποστολή του καθενός, η διοργάνωση των Γεν. Συνελεύσεων των εταιρειών και πως γίνονται οι ψηφοφορίες και η λήψη των αποφάσεων και συνεχίσαμε σε πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως είναι οι χρηματιστηριακοί δείκτες και η χρησιμότητα τους, η Εταιρική Διακυβέρνηση και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, τα Εταιρικά Ομόλογα, τα ΜΟΔ, η παρακολούθηση των Ισολογισμών των εταιρειών, από τη σκοπιά του επενδυτή, η Θεμελιώδης Ανάλυση των εταιρειών και η Τεχνική Ανάλυση των μετοχών τους κλπ
Επίσης παρουσιάσαμε μερικά από τα επαγγέλματα που υπάρχουν στην Κεφαλαιαγορά, όπως Χρηματιστηριακός Αναλυτής, Εσωτερικός Ελεγκτής, Ορκωτός Ελεγκτής, IRO κλπ και δώσαμε οδηγίες για το πως μπορούν οι φοιτητές να προετοιμασθούν καλύτερα, για να ασχοληθούν με αυτά, όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων ξεκίνησαν και οι Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών, τις οποίες παρακολουθήσαμε αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στο Πρόγραμμα, τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΔ και τους φίλους καθηγητές και επαγγελματίες που δίδαξαν στα σεμινάρια, τους χορηγούς μας, (Χρηματιστήριο Αθηνών, ΟΛΠ, ΤΙΤΑΝ, KnR), που για άλλη μία χρονιά στήριξαν αυτή την επίπονη, αλλά τόσο δημιουργική προσπάθεια, τις εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες με προθυμία δέχθηκαν τους φοιτητές σαν παρατηρητές στις Γεν. Συνελεύσεις τους, τα παιδιά της Γραμματείας του ΣΕΔ, που υποστήριξαν όλη αυτή τη δράση (και συνεχίζουν να την υποστηρίζουν), τους καθηγητές και καθηγήτριες των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Κολεγίων, που μας στέλνουν τους φοιτητές τους…Κυρίως όμως θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, και με τα νιάτα και τον ενθουσιασμό τους, κατάφεραν να το φέρουν σε πέρας, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία όπως η φετινή.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα συσταθεί ομάδα, από καθηγητές, τελειόφοιτους φοιτητές και μέλη του ΔΣ του ΣΕΔ, η οποία θα επεξεργαστεί τις απαντήσεις των φοιτητών στα ερωτηματολόγια και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα στο 18ο Συνέδριο του ΣΕΔ, που θα γίνει το Δεκέμβριο.
Επίσης αρκετές εργασίες των φοιτητών, πάνω σε εταιρείες των οποίων παρακολουθήσαμε τις Γεν. Συνελεύσεις, θα παρουσιαστούν στο Ηλεκτρονικό Περιοδικό του ΣΕΔ

Στόχος μας είναι το Πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου και να έχει όλο και μεγαλύτερη διείσδυση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προς όφελος τόσο των φοιτητών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων όπως γίνεται έξι χρόνια τώρα.
Όλοι όσοι το έχουν παρακολουθήσει, έχουν αναγνωρίσει τη μεγάλη του χρησιμότητα, διότι εκτός από τις ανεκτίμητες γνώσεις που προσφέρει στους φοιτητές και στους επενδυτές που το παρακολουθούν, αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό τη διοργάνωση των Γεν. Συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών και συμβάλει τα μέγιστα στην άνοδο του επιπέδου Επενδυτικής Παιδείας στη χώρα μας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Μπάμπης Εγγλέζος
Πρόεδρος του ΣΕΔ