Skip to contentSkip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Λήξη Προγράμματος Επενδυτικής Παιδείας & Κατάρτισης 2022

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Άλλο ένα «Πρόγραμμα Επενδυτικής Παιδείας & Κατάρτισης», όπως ονομάσαμε από εφέτος το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Γεν. Συνελεύσεων, το 8ο κατά σειρά, που διοργάνωσε ο ΣΕΔ υπό την αιγίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, έφτασε στο τέλος του, με τις Γεν. Συνελεύσεις της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που έγιναν την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022.

Για άλλη μία χρονιά, τόσο τα Σεμινάρια Χρηματιστηριακής Παιδείας που διοργανώσαμε, όσο και οι Γεν. Συνελεύσεις των εταιρειών που παρακολουθήσαμε μετά από απόφαση του ΔΣ του ΣΕΔ, ήταν όλα μέσω διαδικτύου, λόγω των μέτρων για την πανδημία του covid 19, εκτός από την Γεν. Συνέλευση της εταιρείας ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, την οποία παρακολουθήσαμε λίγα άτομα, με φυσική παρουσία.
Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο καθώς περισσότεροι από 350 φοιτητές και φοιτήτριες δήλωσαν συμμετοχή, από όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια και από πολλές περιοχές της χώρας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 με 4 Πανεπιστήμια και εφέτος έφτασαν να το παρακολουθούν φοιτητές από 18 Πανεπιστήμια και Κολέγια, από Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και επενδυτές, οι οποίοι έχουν καταλάβει τη σημασία του να παρακολουθεί ένας επενδυτής τις Γεν. Συνελεύσεις των εταιρειών που τον ενδιαφέρουν.

Έγιναν συνολικά Δεκαπέντε (15) Σεμινάρια Χρηματιστηριακής Παιδείας, στα οποία ξεκινήσαμε από τις βασικές χρηματιστηριακές έννοιες, όπως οι βασικοί φορείς της Κεφαλαιαγοράς και η αποστολή του καθενός, η διοργάνωση των Γεν. Συνελεύσεων των εταιρειών και πως γίνονται οι ψηφοφορίες και η λήψη των αποφάσεων και συνεχίσαμε με πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως είναι οι Χρηματιστηριακοί Δείκτες και η χρησιμότητα τους, η Εταιρική Διακυβέρνηση, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, τοESG, ο Εσωτερικός Έλεγχος, η παρακολούθηση των Ισολογισμών των εταιρειών από τη σκοπιά του επενδυτή, τα Εταιρικά Ομόλογα, τα ΜΟΔ, η Θεμελιώδης Ανάλυση των εταιρειών, η Τεχνική Ανάλυση των μετοχών κλπ

Επίσης παρουσιάσαμε μερικά από τα επαγγέλματα της Κεφαλαιαγοράς, όπως Χρηματιστηριακός Αναλυτής, Εσωτερικός Ελεγκτής, Ορκωτός Ελεγκτής, IRO κλπ και δώσαμε οδηγίες για το πως μπορούν οι φοιτητές να προετοιμασθούν καλύτερα, για να ασχοληθούν με αυτά, όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Παράλληλα με τα σεμινάρια ξεκίνησαν και οι Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών, τις οποίες παρακολουθήσαμε μέσω διαδικτύου.

Παρακολουθήσαμε τις Γεν. Συνελεύσεις των παρακάτω εταιρειών, με χρονολογική σειρά: AUTOHELLAS (5/4), ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ (7/4), ΟΛΘ (21/4), ENTERSOFT (21/4), ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ (3/5), JUMBO (5/5), ΤΙΤΑΝ (12/5), ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ (24/5), ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (25/5), ΟΤΕ (25/5), INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL(26/5), AS COMPANY (2/6), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (2/6), ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (2/6), ΠΡΟΝΤΕΑ (7/6), ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (9/6), ΟΠΑΠ (9/6), ΠΛΑΙΣΙΟ (14/6), ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (15/6, με φυσική παρουσία), ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ (16/6), FOURLIS (17/6), ΤΕΝΕΡΓΑ (22/6), LAMDA DEV. (22/6), SPACE HELLAS (22/6), IDEAL HOLDINGS (23/6), ΑΒΑΞ (23/6), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (28/6), ΔΕΗ (29/6), AEGEAN (7/7), ΟΛΠ (13/7), EUROBANK (21/7), ALPHA BANK (22/7), ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (22/7), ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (28/7), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (28/7), ΕΥΔΑΠ (30/8).

Ευχαριστούμε θερμά τις διοικήσεις όλων των παραπάνω εταιρειών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και δέχθηκαν οι φοιτητές και φοιτήτριες των Ελληνικών Πανεπιστημίων να παρακολουθήσουν τις ετήσιες απολογιστικές Γεν. Συνελεύσεις των εταιρειών τους, με σκοπό να αποκτήσουν μία ανεκτίμητη εμπειρία που δεν διδάσκεται σε κανένα Πανεπιστήμιο του κόσμου!

Ευχαριστούμε επίσης όλους όσους συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στο Πρόγραμμα, τους επαγγελματίες της Κεφαλαιαγοράς και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΔ, που δίδαξαν στα σεμινάρια, τους χορηγούς μας, (Χρηματιστήριο Αθηνών, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΤΙΤΑΝ, KnR, ELECTRA, VALUE), που για άλλη μία χρονιά στήριξαν αυτή την επίπονη, αλλά τόσο δημιουργική προσπάθεια, τα παιδιά της Γραμματείας του ΣΕΔ, που υποστήριξαν όλη αυτή τη δράση (και συνεχίζουν να την υποστηρίζουν) και τους καθηγητές και καθηγήτριες των Ελληνικών Πανεπιστημίων και Κολεγίων, που μας έστειλαν για άλλη μια χρονιά τους φοιτητές τους.
Κυρίως όμως, εγώ προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, και με τα νιάτα και τον ενθουσιασμό τους, κατάφεραν να το φέρουν σε πέρας, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία όπως η φετινή.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα συσταθεί ομάδα, από καθηγητές, τελειόφοιτους φοιτητές και μέλη του ΔΣ του ΣΕΔ, η οποία θα επεξεργαστεί τις απαντήσεις των φοιτητών στα ερωτηματολόγια και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα στο 20ο Συνέδριο του ΣΕΔ, το οποίο θα γίνει εφέτος υβριδικά, με φυσική παρουσία 10-11 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ, με ταυτόχρονη μετάδοση στο διαδίκτυο μέσω της πλατφόρμας TEAMS, την οποία μας προσφέρει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το ευχαριστούμε πολύ.

Τέλος οι εργασίες των φοιτητών, πάνω σε εταιρείες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα παρουσιαστούν στο Ηλεκτρονικό Περιοδικό του ΣΕΔ, που θα κυκλοφορήσει μέσα στον Αύγουστο.

Στόχος μας είναι το Πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου και να έχει όλο και μεγαλύτερη διείσδυση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προς όφελος τόσο των φοιτητών, αλλά και όλων των εμπλεκομένων όπως γίνεται επί οκτώ συνεχόμενα χρόνια, από το 2015 μέχρι σήμερα.
Όλοι όσοι το έχουν παρακολουθήσει, έχουν αναγνωρίσει τη μεγάλη του χρησιμότητα, διότι εκτός από τις ανεκτίμητες γνώσεις που προσφέρει στους φοιτητές και στους επενδυτές που το παρακολουθούν, αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό τη διοργάνωση των Γεν. Συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών και συμβάλει τα μέγιστα στην άνοδο του επιπέδου Επενδυτικής Παιδείας στη χώρα μας.

Καλές διακοπές
Μπάμπης Εγγλέζος
Πρόεδρος ΣΕΔ
Φωτογραφία από τη μοναδική Γεν. Συνέλευση που παρακολουθήσαμε με φυσική παρουσία, της εταιρείας ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ:
EURO2DAY.GR
CAPITAL.GR